Proiecte

ȘTIINȚĂ Creativă

🧪💥Ce este proiectul Știință Creativă?
Este un proiect al Mattika Explore în parteneriat cu 🎓Școala Gimnazială nr. 19 „Avram Iancu”, 🖋️Liceul Teoretic „Bartók Béla” și câștigătorul concursului online, 🏆Școala Gimnazială nr. 7 „Sfânta Maria”.
Proiectul se derulează în septembrie și octombrie 2024 în școlile respective, unde organizăm 24 de ateliere interactive dedicate elevilor din clasele primare, câte opt ateliere în fiecare școală.
Proiectul continuă să pună în aplicare ideile proiectului pilot „Știință prin Artă”, care s-a derulat în Școala Babel în primăvara lui 2024 și are scopul de a aduce știința mai aproape de copii.
🚀La ateliere, copiii vor descoperi prin experimente cum știința și tehnologia sunt strâns legate de artă și creativitate. Vor învăța noțiuni simple de fizică, chimie și de alte științe naturale și vor construi mici dispozitive funcționale. Totodată, vor combina tehnicile formelor artistice tradiționale cu experimente de chimie și fizică.
🍂Fiecare atelier are o temă anume, cum ar fi: „Magia culorilor” sau „Galaxiile îndepărtate”, iar explorarea se face prin activități captivante precum realizarea de roboți de desenat, construirea unui caleidoscop sau crearea de opere de artă în eprubete.
💫Abordarea integrată știință+artă stimulează gândirea critică și creativitatea nativă a celor mici. Ei devin curioși, pun întrebări, caută soluții ingenioase și dobândesc abilități valoroase pentru viitor. Atmosfera de joacă îi ajută să câștige încredere și să se bucure de procesul de învățare.
✨Proiectul Știință Creativă este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara în cadrul programului Cultura în Prezent 2024.

ȘTIINȚĂ PRIN ARTĂ

Proiectul Știintă prin Artă își propune să creeze un cadru în care elevilor claselor primare să le fie stârnite curiozitatea, imaginația și creativitatea prin intermediul științei și artei. Un cadru în care copiii să își dezvolte abilitățile practice, creative, deschiderea spre știință prin metode de joc. Vor căpăta astfel încredere în ei, mai ales procesul de învățare se va desfășura într-o cheie a jocului.

Știintă prin Artă completează cunoștințele teoretice predate în cadrul programului școlar și îi pregătește pe elevi să abordeze materiile precum chimia și fizica prin joc, plantându-le semințele curiozității și încrederii încă de pe acum. De asemenea, în cadrul proiectului, elevii vor avea acces la informații și vor dobândi abilitățile necesare pentru a continua să experimenteze pe cont propriu, sădindu-le germenii unor idei care să devină ulterior proiecte artistice unice. Știință prin Artă este conceput ca un proiect-pilot care va putea fi integrat în programa altor școli din Timișoara.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Atelierele steam la Muzeul apei

Atelierele Mattika au făcut parte din proiectul „Muzeul Apei - racord la rețeaua culturală a Timișoarei”. În cadrul proiectului am organizat 12 ateliere de știință și creație penru copii cu vârstele între 6 și 12 ani. Atelierele s-au desfasurat în perioada octombrie - decembrie 2023.